News & insights

 • Dữ liệu và phân tích đang thay đổi cách chúng ta học tiếng Anh như thế nào

  Untitled Document

  Với nhu cầu học tiếng Anh ngày càng gia tăng trên khắp châu Á, những đổi mới trong công nghệ học tập đang làm thay đổi cách các nhà giáo dục trong khu vực đối mặt với thách thức trang bị cho những người không phải là người bản ngữ một trình độ tiếng Anh vừa đủ để thành công trong học thuật cũng như trong công việc.

  Chức năng học tập có sự hỗ trợ từ công nghệ tăng cường cho phép giáo viên thu thập và phân tích hiệu quả học tập của học sinh gần với thời gian thực, đồng thời sử dụng dữ liệu đó để tuỳ chỉnh trải nghiệm học tập. Chức năng này có ảnh hưởng sâu sắc đến cách thức giáo viên và học sinh tiếp cận việc giảng dạy tiếng Anh (ELT), đồng thời mang lại lợi ích cho những người đam mê học tiếng nhất trong khu vực.

  Ông Stuart Connor, Giám đốc Pearson châu Á phụ trách quản lý chất lượng và đánh giá cho biết: Các nền kinh tế mới nổi như Việt Nam và Thái Lan có “nhu cầu và khao khát học ngôn ngữ đặc biệt lớn”, chủ yếu do quan điểm cho rằng việc có khả năng hiểu và giao tiếp bằng ngôn ngữ khác, đặc biệt là tiếng Anh, là động lực mạnh mẽ và chủ yếu cho sự thăng tiến trong công việc.

  Chính phủ của cả hai quốc gia này có nhận thức khá rõ rệt về nhu cầu này và đang xây dựng những chương trình giảng dạy và dạy nghề tiếng Anh nhằm cung cấp cho công dân của họ những hỗ trợ cần thiết để phát triển trong một nền kinh tế toàn cầu. Họ “nhận thức sâu sắc về tầm quan trọng của tiếng Anh đối với sự thịnh vượng trong tương lai, thúc đẩy nền kinh tế đang trên đà phát triển và thu hút thêm đầu tư trực tiếp từ nước ngoài,” Stuart nói thêm.

  Và tất nhiên, các bước chuẩn bị cho người học tiếng Anh đón nhận một tương lai thành công bao gồm chuẩn bị các tài liệu, môi trường học tập và bằng cấp phù hợp. Vẫn theo ông Stuart, cần thiết lập các chuẩn đối sánh thành công cao, chẳng hạn: sử dụng tài liệu dựa trên các tiêu chuẩn tiếng Anh quốc tế (Tiếng Anh là Ngôn ngữ Thứ hai) và hướng tới trình độ B1, hoặc trung cấp, được đo lường trong Khung Tham chiếu chung Châu Âu (CEFR).

  Đào sâu phân tích dữ liệu

  Chúng ta biểu dương tinh thần của những mục tiêu đầy tham vọng nhưng cũng không quên đặt ra những câu hỏi dưới đây:

  • Học sinh bắt đầu hành trình học ngôn ngữ ở cấp độ nào?
  • Có đủ thời gian để học sinh đạt đến trình độ kỳ vọng trước khi tốt nghiệp hay không?
  • Giáo viên có đủ trình độ hoặc kỹ năng để có thể truyền dạy các kỹ năng cần giảng dạy hay không?
  • Giáo viên có đủ tài nguyên cần thiết để có thể thúc đẩy cải tiến hay không?

  Vì vậy, việc thu thập và phân tích dữ liệu học tập, năng lực, trình độ là một hợp phần ngày càng quan trọng trong tập hợp các công cụ của nhà giáo dục. Bà Kayo Taguchi, Quản lý Danh mục ELT của Pearson Châu Á cho rằng: Nhu cầu của học sinh là khác nhau, nên việc có lộ trình học tập riêng cho mỗi học sinh là rất quan trọng. Biết được chính xác trình độ thực sự của mỗi học sinh và đặt mục tiêu tiến bộ rõ ràng trong một khoảng thời gian cụ thể là chìa khóa để quản lý sự phát triển ngôn ngữ của họ.

  Bà nói thêm: “Mỗi người học với một tốc độ khác nhau. Trong cùng một lớp học, bạn có thể có người học nhanh, người học chậm. Mỗi học sinh lại có thể mạnh và khó khăn riêng cần được xác định rõ”.

  Chúng ta có thể thực hiện điều này nhờ thu thập và phân tích dữ liệu liên tục, cho phép xác định điểm mạnh và điểm yếu ở cấp độ chi tiết nhất. Khi thông tin này được đánh giá trong quá trình học tập, nó sẽ giúp tạo ra một vòng phản hồi cho phép xây dựng trải nghiệm học tập độc đáo, tuỳ chỉnh và hiệu quả cho học sinh. Stuart lưu ý thêm: “Đưa ra phản hồi cho việc dạy, học, đánh giá là một chu trình tiếp diễn.”

  Theo Kayo, việc có mức độ hiểu biết sâu sắc là chìa khóa để giữ lửa học tập cho những học sinh nhiệt tình và hăng hái. Bà cũng cho biết: “Việc có thể xác định điểm mạnh và khó khăn của từng cá nhân sẽ giúp các nhà giáo dục tiếp thêm động lực học sinh,” và rằng môi trường học tập có công nghệ hỗ trợ là vô cùng hữu ích cho quá trình này.

  Tương lai của việc học ngôn ngữ

  Vậy, công nghệ hỗ trợ cho các nhà giáo dục trong công cuộc dạy học tốt hơn như thế nào? Stuart cho biết: “Pearson sử dụng rất nhiều công cụ, bao gồm cả trí thông minh nhân tạo, để thu thập và phân tích dữ liệu về quá trình học tập để giải mã các mẫu và tạo ra chân dung của một lớp học cũng như của từng học sinh theo quy mô và tốc độ học tập khác nhau.

  Việc Pearson sở hữu các năng lực phân tích dựa trên dữ liệu có nghĩa là họ có khả năng thu thập các chi tiết cụ thể cũng như trình bày thông tin nhanh chóng và theo cách mà giáo viên có thể hiểu được. Sau đó, họ có thể sử dụng kiến thức đó để đưa ra quyết định tốt hơn liên quan đến cách thức dạy học, cách họ tập trung và quản lý phương pháp tiếp cận mỗi người học.

  Ví dụ: Pearson sử dụng công nghệ học máy để chấm điểm nhanh chóng và chính xác các bài kiểm tra cũng như phân tích hiệu quả học tập của học sinh theo các kỹ năng độc lập, thậm chí theo các kỹ năng nói khác nhau. Nếu học sinh có điểm yếu, ví dụ như: chỉ có thể nói ở một trình độ nhất định trong một ngữ cảnh nào đó, học sinh sẽ nhận được phản hồi và gợi ý, nhờ đó, các phần cụ thể của chương trình học có thể giải quyết hiệu quả điểm yếu này ở cấp độ kỹ năng tương ứng. Tất cả công việc đều có thể thực hiện nhờ vào công nghệ mà không cần có sự can thiệp của con người.

  Các nhà giáo dục cũng sẽ có khả năng gây ảnh hưởng tới công tác đào tạo, thu thập dữ liệu và phân tích hiệu quả học tập từ xa - những khả năng đang dần trở nên quan trọng hơn. Stuart cho biết: “Chúng tôi phải thay đổi hoàn toàn phương pháp giảng dạy của mình do đại dịch COVID-19, chưa bao giờ chúng tôi phải chạy hết tốc lực và chuyển sang phương thức học từ xa và học trực tuyến như bây giờ”.

  Pearson đang thích nghi với thực tế mới của một thế giới có mức độ kỹ thuật số ngày càng cao bằng cách tích hợp đánh giá vào các khóa học. Bạn có thể truy cập kỹ thuật số các khoá học này thông qua các nền tảng học tập của công ty.

  Cuối cùng, rõ ràng rằng, dù thế giới có thay đổi ra sao khi chúng ta bước vào trạng thái “bình thường mới", thì ảnh hưởng của công nghệ và dữ liệu đến ngành sư phạm là có thật và còn mãi.

  Read more
 • ข้อมูลและการวิเคราะห์ข้อมูลกำลังเปลี่ยนแปลงวิธีที่เราเรียนภาษาอังกฤษอย่างไร

  Untitled Document

  ในขณะที่การเรียนภาษาอังกฤษกำลังเป็นที่นิยมเพิ่มขึ้นในเอเชีย นวัตกรรมด้านเทคโนโลยีการเรียนรู้ก็กำลังเปลี่ยนแปลงวิธีที่นักการศึกษาในภูมิภาคดังกล่าวใช้เพื่อรับมือความท้าทายในการเสริมความชำนาญอันจำเป็นต่อผู้ที่ไม่ใช่เจ้าของภาษาทั้งในบริบทของสถานศึกษาและวิชาชีพ 


  บทบาทที่เพิ่มขึ้นของการใช้เทคโนโลยีเพื่อส่งเสริมการศึกษา ซึ่งทำให้ผู้สอนสามารถรวบรวมและวิเคราะห์ผลการเรียนของผู้เรียนได้ในแทบจะทันที และสามารถใช้ข้อมูลดังกล่าวเพื่อปรับรูปแบบการเรียนรู้ให้เหมาะสม ทั้งหมดล้วนส่งผลต่อวิธีที่ผู้สอนและผู้เรียนใช้ในการสอนภาษาอังกฤษ (ELT) และกลุ่มผู้เรียนภาษาที่มีความแข็งขันซึ่งอยู่ในบางพื้นที่ของภูมิภาคกำลังได้รับประโยชน์จากเรื่องดังกล่าว   


  ประเทศเศรษฐกิจเกิดใหม่อย่างเวียดนามและไทยกำลัง “เกิดความต้องการและความกระหายด้านการเรียนภาษา” ด้วยตระหนักว่าความเข้าใจและความสามารถในการสนทนาภาษาเพิ่มเติมโดยเฉพาะภาษาอังกฤษ ถือเป็นปัจจัยสำคัญต่อความก้าวหน้าทางอาชีพ อ้างอิงตามคำกล่าวของคุณสจ๊วต คอนเนอร์ ผู้อำนวยการฝ่ายคุณวุฒิและการประเมินของ Pearson Asia

   
  รัฐบาลของทั้งสองประเทศตระหนักถึงความต้องการดังกล่าว และกำลังเปลี่ยนแปลงหลักสูตรภาษาอังกฤษและอาชีวศึกษา เพื่อมอบความช่วยเหลือที่จำเป็นแก่ประชาชนเพื่อเป้าหมายแห่งความเจริญก้าวหน้าในเศรษฐกิจโลก ประเทศดังกล่าว “เล็งเห็นถึงความสำคัญของภาษาอังกฤษที่มีต่อความสำเร็จในอนาคต ซึ่งจะช่วยขับเคลื่อนเศรษฐกิจให้เติบโต และดึงดูดการลงทุนโดยตรงจากต่างประเทศให้เพิ่มสูงขึ้น” คุณสจ๊วต กล่าว 


  อย่างไรก็ดีการเตรียมตัวผู้เรียนภาษาอังกฤษเพื่ออนาคตที่สดใส จำเป็นต้องอาศัยความเหมาะสมทั้งในด้านสื่อการเรียนการสอน สภาพแวดล้อมการเรียนรู้ และการประเมินคุณวุฒิ อันประกอบด้วยการกำหนดเกณฑ์มาตรฐานระดับสูงเพื่อความสำเร็จ อาทิ การใช้สื่อการเรียนการสอนตามมาตรฐานสากลของ ESL (ภาษาอังกฤษในฐานะภาษาที่สอง) และการมุ่งเป้าไปที่ระดับ B1 หรือระดับกลาง ตามกรอบมาตรฐานความสามารถทางภาษาของยุโรป (CEFR) อันเป็นความเห็นของคุณสจ๊วต 


  เจาะลึกเรื่องข้อมูล

   
  อย่างไรก็ดีเป้าหมายอันแรงกล้าที่น่ายกย่องดังกล่าวมาพร้อมคำถามอีกหลายข้อ:  

  • ผู้เรียนควรเริ่มเรียนภาษาตั้งแต่ระดับใด  
  • มีเวลาเพียงพอที่จะผลักดันให้ผู้เรียนก้าวสู่ระดับทางภาษาที่ต้องการเมื่อจบการศึกษาหรือไม่  
  • ผู้สอนมีคุณวุฒิหรือความสามารถที่เหมาะสมในการถ่ายทอดทักษะต่างๆ ที่จำเป็นต้องสอนหรือไม่  
  • ผู้สอนมีสื่อการเรียนการสอนที่จำเป็นซึ่งช่วยส่งเสริมพัฒนาการหรือไม่ 


  ดังนั้นการรวบรวมและวิเคราะห์ข้อมูลด้านการเรียนรู้และความชำนาญทางภาษาจึงมีบทบาทสำคัญในฐานะเครื่องมือของนักการศึกษา ผู้เรียนแต่ละคนมีความประสงค์ในแบบของตน ดังนั้นเส้นทางการเรียนรู้รายบุคคลจึงเป็นเรื่องสำคัญ ตามความเห็นของคุณคาโย ทางุชิ ผู้จัดการฝ่ายดูแล ELT ของ Pearson Asia ดังนั้นการตระหนักถึงระดับความสามารถที่แท้จริงของผู้เรียน และการมีเป้าหมายที่ชัดเจนด้านพัฒนาการในแต่ละช่วงเวลา จึงมีความสำคัญในการจัดการด้านพัฒนาการทางภาษา  


  “แต่ละคนเรียนรู้ได้ไม่เท่ากัน ดังนั้นในชั้นเรียนเดียวกัน จึงมีทั้งผู้ที่เรียนช้าและเรียนเร็ว” คุณคาโย กล่าว “แต่ละคนมีจุดเด่นและจุดด้อยต่างกันไป และจำเป็นต้องรับได้ความใส่ใจ”  


  เราจะทราบได้ก็ด้วยการรวบรวมและวิเคราะห์ข้อมูลอย่างต่อเนื่อง ซึ่งทำให้เล็งเห็นถึงจุดเด่นและจุดด้อยโดยละเอียด เมื่อนำข้อมูลดังกล่าวเข้าสู่กระบวนการเรียนรู้ ก็จะช่วยสร้างวงรอบข้อคิดเห็นที่ช่วยให้ผู้เรียนได้รับประสบการณ์ด้านการเรียนรู้อันเป็นเอกลักษณ์ เฉพาะตัว และมีประสิทธิภาพ ดังที่คุณสจ๊วตระบุว่า “วงรอบข้อคิดเห็นของการสอน การเรียน การประเมิน ล้วนต้องดำเนินการอย่างต่อเนื่อง” 


  คุณคาโยยังกล่าวด้วยว่า ข้อมูลเชิงลึกลักษณะดังกล่าวเป็นกุญแจสำคัญที่ช่วยให้ผู้เรียนมีความกระตือรือร้นและมีแรงบันดาลใจในการศึกษาเรียนรู้ต่อไป “ความสามารถในการบ่งชี้จุดเด่นและจุดด้อยของผู้เรียนแต่ละคนจะช่วยนักการศึกษาในการสร้างแรงจูงใจแก่ผู้เรียน” คุณคาโย กล่าว อีกทั้งยังเสริมด้วยว่า สภาพแวดล้อมการเรียนรู้ที่มีเทคโนโลยีเป็นตัวช่วยถือเป็นสิ่งล้ำค่าต่อกระบวนการที่ว่า 


  อนาคตของการเรียนภาษา 


  เทคโนโลยีช่วยเหลือนักการศึกษาให้สามารถสอนได้ดีขึ้นอย่างไร “Pearson ใช้เครื่องมือหลายอย่าง ซึ่งรวมถึงเทคโนโลยีปัญญาประดิษฐ์ เพื่อรวบรวมและวิเคราะห์ข้อมูลในกระบวนการเรียนรู้ เพื่อถอดรหัสรูปแบบและสร้างภาพร่างของชั้นเรียนและผู้เรียนแต่ละคนได้อย่างรวดเร็วและในปริมาณมาก” คุณสจ๊วต กล่าว  


  ความสามารถด้านการวิเคราะห์ที่ขับเคลื่อนโดยข้อมูลของ Pearson ช่วยในการบันทึกรายละเอียดที่ครอบคลุม และนำเสนอข้อมูลได้อย่างรวดเร็วในรูปแบบที่ผู้สอนเข้าใจได้ง่าย ทำให้สามารถนำองค์ความรู้ดังกล่าวไปใช้ในการตัดสินใจให้ดียิ่งขึ้น ทั้งในด้านวิธีการสอน และแนวทางการใส่ใจและดูแลผู้เรียนแต่ละคน  


  ตัวอย่างเช่น Pearson ใช้เทคโนโลยีการเรียนรู้ของเครื่อง (machine learning) เพื่อวัดผลทดสอบอย่างรวดเร็วและแม่นยำ รวมถึงสามารถจำแนกผลการเรียนของนักเรียนแต่ละคนตามทักษะ ซึ่งจำแนกได้แม้กระทั่งทักษะการพูด และหากผู้เรียนมีจุดอ่อนในบางเรื่อง เช่น ในการพูดบางระดับภายใต้บางบริบท ระบบก็สามารถให้ข้อคิดเห็นและคำแนะนำว่าควรเน้นย้ำหัวข้อใดในสื่อการเรียนการสอนของหลักสูตรเพื่อเสริมทักษะดังกล่าว ซึ่งทั้งหมดถูกจัดการโดยอัตโนมัติผ่านเทคโนโลยี โดยไม่จำเป็นต้องมีผู้ใดเข้าไปจัดการ 


  นักการศึกษายังสามารถถ่ายทอดการสอน รวบรวมข้อมูล และวิเคราะห์ผลการเรียนได้จากระยะไกล ซึ่งเป็นคุณสมบัติที่กำลังมีความสำคัญอย่างมาก “เราต้องเปลี่ยนกระบวนวิธีการสอนโดยสิ้นเชิง สืบเนื่องจากการแพร่ระบาดของไวรัสโคโรนา จนทำให้เราต้องก้าวสู่การเรียนการสอนออนไลน์จากระยะไกลให้เร็วที่สุด” คุณสจ๊วต กล่าว  


  Pearson ได้ปรับตัวสู่วิถีใหม่แห่งโลกดิจิทัลที่เข้มข้นขึ้น โดยผสานการประเมินผลไว้ในสื่อการเรียนการสอนของหลักสูตร ซึ่งสามารถเข้าถึงได้ผ่านระบบการเรียนการสอนของบริษัทในรูปแบบดิจิทัล 


  ดังนั้นไม่ว่าโลกของเราจะเปลี่ยนแปลงไปอย่างไรในยุคของ “ชีวิตวิถีใหม่” เทคโนโลยีและข้อมูลก็ยังคงส่งผลต่อการเรียนการสอนโดยจริงแท้และไม่เปลี่ยนแปลง

  Read more
 • How data and analytics are changing the way we learn the English language

  As demand for English language learning continues to grow in popularity across Asia, innovations in learning technologies are changing how educators in the region are approaching the challenge of equipping non-native speakers with the proficiency required to succeed in academia and the professional world.   

  The increased functionality of tech-assisted study, which allows teachers to collect and analyse student performance in near real-time and use that data to customise the learning experience, is having a profound effect on how teachers and students are approaching English language teaching (ELT), and some of the region’s most enthusiastic language learners are benefiting.  

  Emerging economies such as Vietnam and Thailand have an especially “huge demand and appetite for language learning,” driven largely by the recognition that being able to comprehend and converse in another language, particularly English, is a powerful driver for, primarily, career advancement, says Stuart Connor, Pearson Asia’s Qualifications & Assessment Director.  

  The governments of both countries are recognising this demand and are shaping their English language and vocational curriculums to give their citizens the helping hand they need to prosper in the global economy. They are “acutely aware of how important English is going to be to future prosperity, to driving a growing economy, and to attracting more foreign direct investment,” says Stuart.  

  Of course, preparing learners of English for a successful future call for the right course materials, learning environments and qualifications. This includes setting high benchmarks for success, such as using materials based on international ESL (English as a Second Language) standards and aiming for a level of B1, or intermediate, level as measured in the Common European Framework of Reference (CEFR), according to Stuart.   

  Deep dive into data

  As commendable as these ambitious targets are, the following questions remain:

  • At what level are students starting their language-learning journey?
  • Is there enough time to get students to the level expected by the time they graduate?
  • Are teachers sufficiently qualified or skilled to be able to teach the skills that need teaching?
  • Do teachers have the resources they need to be able to drive improvements?  

  To that end, gathering and analysing learning and proficiency data is increasingly becoming part of an educator’s toolbox. Each student has their own needs, and it's important to have individual learning pathways, points out Kayo Taguchi, Pearson Asia’s ELT Portfolio Manager. Knowing exactly what a learner’s true level is, and having clear goals for progress over a specific period of time, are key to managing their language development.   

  “Everyone learns at a different pace. In the same class, you could have slow learners as well as fast learners,” says Kayo. “Each of them has different strengths and challenges and these need to be addressed.”   

  This is made possible by the continuous collection and analysis of data, which can identify strengths and weaknesses at a granular level. When this information is fed back into the learning process, it helps to create a feedback loop that enables the creation of a unique, customised and effective learning experience for the student. As Stuart notes, “The feedback cycle of teach, learn, assess – it's just ongoing.”  

  Having that level of insight, Kayo says, is key to keeping students enthusiastic and inspired to continue learning. “Being able to identify an individual’s strengths and challenges will help educators build student motivation,” she says, adding that tech-assisted learning environments can be invaluable to the process.  

  The future of language learning  

  So, how does technology assist educators in the quest to teach better? “Pearson uses a range of tools, including artificial intelligence, to gather and analyse data on the learning process in order to decipher patterns and create portraits of a classroom and its individual students at scale and at speed,” according to Stuart.   

  Pearson’s data-driven analytics abilities mean that it can capture highly specific details, and present the information quickly and in a way that teachers can understand. They can then use that knowledge to make better decisions around how they teach, and how they focus and curate each learner’s approach.   

  For instance, Pearson uses machine learning to rapidly and accurately score tests and break down each student’s performance by skill, even speaking skills. And if a learner has a specific weakness say, at a certain level of speaking in a certain context, there will be feedback and recommendations as to which particular sections of the courseware can effectively address this particular gap in their skill level, all powered by technology, all without human intervention.  

  Educators are also acquiring the ability to impart training, gather data and analyse performance remotely, something that is increasingly becoming important. “We're having to completely change our teaching methodologies due to the coronavirus pandemic, as we move at unprecedented speeds towards remote and online learning,” says Stuart.   

  Pearson is adapting to the new ground realities of an increasingly digital world by integrating assessments into courseware that can be accessed digitally through the company’s learning platforms.  

  Ultimately, it’s clear that however the world may look when we return to a “new normal”, the influence of technology and data on pedagogy is real and here to stay.   

  Read more
 • PODCAST: Episode 1 – Is the “buy the book, take the test” approach still relevant?

  Welcome to episode 1 of the Art of Learning podcast, brought to you by Pearson Asia.

  In this episode, we're joined by Kayo Taguchi, Pearson Asia's ELT Portfolio Manager, and Stuart Connor, Pearson Asia's Qualifications and Assessment Director, to discuss why it’s important to link courseware with assessment, and how such an approach produces better testing outcomes across a range of qualifications.

  We dive into the impact of COVID-19 on their day-to-day roles (1:16), the appetite for English language learning across Asia (2:22), whether traditional teaching methods are outdated (4:51), the concept of linking courseware with assessment (8:18), the impact of data and analytics on teaching and learning (11:48), and we put a bow on the discussion by sharing advice and strategies for adapting to the modern world of teaching (15:42).

  Listen now.

  Read more
 • Make your own way to the 21st century workplace

  The thing about improving unemployment rates is that it’s no fun if you’re the one unemployed, whether you’re in the Philippines or elsewhere.

  But maybe you did find a job, just not the kind that translates into a career. Maybe you don’t even like that job. Maybe you can’t quit, as it’s the only thing your diploma qualifies you for. And you’re the breadwinner of the family. Windows of opportunity slam shut. Cue the “I’m trapped!” nightmares, the misery, the stress, the gateways to depression.

  There are many articles on job-related mental health issues around the web. The area this article is qualified in is, to help soothe the pain points of employability and life opportunities, 21 st century Skills Qualifications.

  Quote 1

  How can Skills Qualifications help me? They can be your passport to a wider range of career opportunities and upward mobility than your average diploma does.

  Recently, Pearson held its first symposium in the Philippines, focusing on How to Bridge the Skills Gap— referring to the disconnect that occurs when educational institutions do not produce graduates with the skills employers actually need.

  At the event, Pearson UK Industry Relations and Partnerships Manager, Tony Chapman shared, “Our goal is employability and progression, not just in the workplace, but for life. Pearson LCCI Qualifications are created with employers, for employers. They tell us what’s missing in their companies, and our courses produce skill-focused graduates who can fill those roles and apply those skills from the first day on the job. ”

  The acceleration of technological innovations and the need for globalization has created pain points for employers too. The more the business landscape (more like globalscape now) changes, the need for new specializations, new skill-sets, and new ways of thinking increases.

  Companies today can’t fill those needs. But their need is your opportunity. And they have many needs.

  As Mr. Chapman says: “A lot of industries are crying out for detailed, technical skills, regardless of the business sector.”

  Fortunately for you, Pearson LCCI has a wide range of skills qualifications that those industries are crying out for: Financial & Quantitative Literacy, Business Management, Data Science, Digital Marketing – just to name a few.

  Moreover, you can choose to instill in yourself the bedrock on which all 21 st century skills rest on: English Proficiency. Subscribing to the misconception “hey, you speak English, so you must be good in English” -- may just leave you disadvantaged in the new global workplace. After all, how well can you articulate your ideas to clients in 3 continents right now, accurately, concisely, and clearly – especially to someone who speaks English as a second or third language?

  Quote 1

  As elaborated at the symposium by Mr. Stuart Connor, the Head of Qualifications & Assessments at Pearson, “Adaptability. Cultural awareness. Decision making. Learning agility. Collaboration. Communication. Critical thinking. and English proficiency supports all these 21st century skills. Skills that make you employable.”

  But where’s your proof?

  “98% of our bachelor program students find employment within 6 to 12 months after graduation, or have started their own businesses.” said Caroline Mediodia, Programme Leader Head of Southville International School.

  “Pearson changes its curricula regularly to address the needs of the industry,'' she continues. “A mapping of the transferable employability and study skills have also evolved, and now include cognitive, interpersonal and intrapersonal skills.”

  Skills Qualifications make transitions smoother -- should you decide to change careers, either by circumstance (“Yes this merger means, you’re fired”) or by choice (“my boss is slow to change/keeps promoting his family members and secretary over me”).

  Mr. Chapman said it better. “People no longer have one job for their whole life. They’re moving around, taking on new challenges. Skills Qualifications allow them to do that. Just study for 3 months and you’re ready for a new challenge. It’s a competitive market, but employers will pay you more because you have the training and applicable skills to do that job better.”

  It’s a new workplace out there. Two generations ahead from what your parents imagined. A workplace where automation and artificial intelligence replaces humans. A workplace that calls for new skills and episodic careers, if you are to thrive.

  With Pearson LCCI Qualifications, always learning, means always opening opportunities for yourself in the 21 st century.

  So, what career would you like to have today?

  Read more
 • Bridge your skills gap, Build your career

  So what is the skills gap? Let’s put it this way: Let’s say you’ve just graduated. You’ve got your diploma, and pretty pumped to get that first job. Maybe you’ve even decided where to treat your parents with your first paycheck. So you send out your resume to all those bigtime multinational companies and wait for the calls that’ll drain your phone’s battery. But no calls come. You follow up. Maybe the employer replies: “Sorry, we’re looking for a particular skill set.”

  Now let’s say, you’re one of the lucky ones few who do get hired. Only to realize on the very first day, “Wait, I don’t have the skills for this post! They didn’t teach me the skills to do this job! How long till I get fired?”

  When educators do not produce students with the focused skills sets demanded by the modern workplace, there arises a skills gap.

  “Oh no! What have I done!? All those years. The money. Wasted?”

  Quote 1

  First, don’t panic. It narrows the mind, not the skills gap. Second, it’s not your fault. While you were studying to get that degree, the business landscape changed at an ultra-fast pace due to technological innovations and globalization. Even now as you’re reading this, that change is accelerating.

  At Pearson Asia’s first- ever learning symposium in the Philippines, Stuart Connor, Head of Qualifications and Assessments stated: “The pace of change is increasing so fast. But in the educational space, it’s not changing as fast.”

  Speaking on the Global Employment Landscape, Mr. Connor repeated what industries are saying to educators. “You’re sending us fundamentally unemployable graduates. We’re having trouble sourcing graduates with key skills. Digital literacy, numeracy, core competencies. Not to mention 21 st century skills like adaptability, creativity, critical thinking.”

  Stuart Connor

  Stuart Connor, Head of Qualifications & Assessments

  And that’s at the current rate. Mr. Connor expressed concern for their futures. “If we’re not preparing students adequately for the skills that they’ll need to adapt to an unfathomable, unimaginable future, what will it mean for these kids who are going through this now?”

  At the same event, Paul Ryan Paez—Project Manager at ADEC Innovations quoted the futurist Ray Kurzweil: “We will see 20,000 years of progress in this century.”

  Can you imagine the number of skill-sets that will be demanded by the emerging industries at that rate of progress? And the number of candidates that won’t get hired?

  Mr. Paul Paez added: “The lack of proficiencies harm growth for business. When you look for an instructional designer or an E-learning expert, how and where do you find them? Multimedia arts? Education? IT? Currently, there is no instructional design course in the Philippines.”

  As in many places in the globe, The Filipino’s behavioral norms towards education haven’t kept up with the pace either. Parents have the best intentions, but maybe not the most updated ones.

  “The mindset of parents is, all my kid needs is a diploma to be a skilled worker.” observed Mark Flores, Pearson Asia’s Country Business Manager, Philippines. “Employers are desperately looking for the proper job candidates. And most importantly, the learners and their parents themselves are not seeing the whole value of skill qualifications.”

  As you might’ve observed, the curricula linked to those diplomas tend to be outpaced by the demands of the 21 st century workplace. The demands render those diplomas as generalized theory, as opposed to specific, applicable skills that today’s employers need.

  “Oh no! Am I going to end up as a barista?” you may be thinking. Well, there’s nothing wrong with being a barista. It’s honest work and a craft. But, if you’re a barista who’s also taking skills qualification courses, you’ll be opening up more career opportunities than there are frap flavours. Yup, this is where we segue into how Pearson can bridge the skills gap in the Philippines, so it’s not all doom and gloom.

  Pearson collaborates with employers who tell them what skills they need now and in the future. Courses and suites are then created and updated as the global business landscape changes.

  Quote 1

  These courses, which could be as short as 3 months, equip you with ready-to-apply focused skills and core competencies. From financial and quantitative literacy to data science, as well as the 21 st century skills we talked about earlier. All the good stuff that makes you work- ready from Day One at the office—which could be sooner than you think. Pearson LCCI graduates tend to get hired within 6 months. Employability is their core competency, after all.

  With skills qualifications, there’s reason to hope that skills-gaps and unemployment won’t be generational. Especially when educational institutions grasp their Value.

  “If we include skills qualifications in our curriculum, as part of our examinations, the employment rate increases for millions of Filipinos,” says Dr. Amalia G. Dela Cruz, Dean College of Business Administration, HRM and Tourism, University of Luzon.

  If you’re anything like the person at the start of this article, you’re not responsible for the skills gap. But you can take responsibility for your own future. Bridge your own skills-gap. Update yourself. Get skill-qualified. Become an in-demand, indispensable part of the new global Workplace.

  Read more